images/imagefader/1_0m.jpg

A brilliant fusion of modern lines and classic elements
A unique space

CUSTOM KITCHENS OVER 200 SQUARE FEET
kitchenproject5Kitchens are more often than not, the nucleus of the home; especially when centrally located in an open concept floor plan.  Our Client’s love to entertain and wanted a large, contemporary kitchen that would leave a lasting impression.

Three inch, square edged, beech panels were used to create strong vertical and horizontal geometry within this custom kitchen that contrasts beautifully with the flat panel birdseye maple doors.

These three inch panels are repeated throughout the ground floor and are reflected in the freestanding bar and serving units separating the entrance and family room from the eating area.

The theme is also carried vertically as a mass using a 3” thick island panel which projects 8” above the island counter, creating the illusion that it is slicing the countertop. Not only does this create a statement but it hides the island work area from the eating area.

The freestanding bar also defines the entrance in that the back of the unit, facing the entrance, has been designed with a small self-supporting shelf for keys and mail.  The panel design is reflective of both the millwork design carried down the corridor as well as the cabinetry design in the kitchen.

PHOTO GALLERY

065-Southam-Design.jpgscan0001.jpgscan0002.jpgscan0003.jpg065new.jpgscan0005.jpg

F4 – CUSTOM KITCHENS

OVER 200 SQUARE FEET

 

 

Kitchens are more often than not, the nucleus of the home; especially when centrally located in an open concept floor plan.  Our Client’s love to entertain and wanted a large, contemporary kitchen that would leave a lasting impression.

 

Three inch, square edged, beech panels were used to create strong vertical and horizontal geometry within this custom kitchen that contrasts beautifully with the flat panel birdseye maple doors.

 

These three inch panels are repeated throughout the ground floor and are reflected in the freestanding bar and serving units separating the entrance and family room from the eating area.

 

The theme is also carried vertically as a mass using a 3” thick island panel which projects 8” above the island counter, creating the illusion that it is slicing the countertop. Not only does this create a statement but it hides the island work area from the eating area.

 

The freestanding bar also defines the entrance in that the back of the unit, facing the entrance, has been designed with a small self-supporting shelf for keys and mail.  The panel design is reflective of both the millwork design carried down the corridor as well as the cabinetry design in the kitchen.

WINNER 2009 GOHBA AWARD - Renovations / Additions under $99,000

The kitchen was transformed into a beautiful space to cook and entertain in.  Now open to the living/dining room, this space needed drama and detail.  We combined high gloss black laminate and frosted glass cabinets, a grey, concrete like quartz, a large stainless steel apron sink and a full height appliance garage.  The size of the kitchen was a challenge but with creative detailing, not only became a functional space but visually – something to look at.

PHOTO GALLERY (After)

DSC3319.jpgDSC3312.jpgDSC3307.jpgDSC3344.jpgDSC3300.jpgDSC3335.jpg

PHOTO GALLERY (Before)

before4.jpgbefore6.jpgbefore1.jpgbefore2.jpgbefore3.jpg

KITCHEN PHOTO GALLERY

newkitchen.jpg6_kitchen_2008.jpgkitchen03.jpg7_kitchen_2008.jpg5_kitchen_2008.jpgHalpren-arch-kitchen-5x8.jpg4_kitchen_2008.jpg2_kitchen_2008.jpgk5bitchen02.jpg8_kitchen_2008.jpg3_kitchen_2008.jpgkitchen04.jpg5b_kbitchen02.jpgKitchen-main.jpg1_kitchen_2008.jpg

Click on an image to begin the slide show.

WINNER GOHBA AWARDS 2008 - Renovations / Additions $75,000 to $150,000

reno200_1The original contract for this project was to rework the small kitchen with 3 new doors and a large window over the sink. Upon inspection of the home, we suggested removal of the wall separating the kitchen from the dining room as well as a small 4’ addition into the side yard to provide space for a mudroom, complete with bench, cubbies, and storage for skis. This rather drab 1960’s bungalow had an awkward carport, which was removed to simplify the exterior architecture and to give the façade a stronger street presence.

The kitchen was reworked into a functional and contemporary space with narrow windows placed between countertop and upper cabinets to maximize air and light circulation while minimizing the view. A peninsula with bar seating replaced the old wall separating the kitchen and dining room, providing ideal space for entertaining.

In the living room the original fireplace was replaced with a contemporary gas model and the surround was reclad in slate, reflective of the slate used in the entrance and mudroom. A slick self-supporting maple mantel was placed above the new fireplace to match the maple kitchen cabinetry, and niches were carved out on the right of the fireplace and on the end of the closet to provide additional space for storage and display.

The primary materials used in this renovation / addition were maple, silestone (counters), blue glass tile (backsplash), cork flooring (kitchen), and slate flooring (mudroom, entrance, fireplace façade). Parts of the exterior, including the new addition, were clad in stucco to contrast with the textured brick of the original house.

Overall the closed, dark, and poorly functioning programming of the original house was transformed into a simple, warm, and inviting open concept space that better harmonizes with the requirements of our clients 21st century lifestyle. Next summer we will work with our clients to create an exterior deck adjacent to the addition, complete with landscaping and planting. This should complete the fabulous transformation of their home!

PHOTO GALLERY (After)

Kitchen-2.jpgExterior-3.jpgkitchen3.jpgExterior-4.jpgExterior-7.jpg

PHOTO GALLERY (Before)

imgp5322.jpgimgp5324.jpgimgp5321.jpgimgp5323.jpg

OCHBA 2008 - Custom kitchen: under 179 sq.ft

 The compact, highly functional, and bold design of this tiny kitchen is a study in the clever maximization of space.  Upper cabinets over the sunroom doorway connect the visual components to essentially “wrap” the kitchen around the room. Silver polished quartzite floors, custom_kitchen2009custom red lacquer cabinetry, dark smoky granite countertops and textured glass backsplash add drama to the space, while the addition of a new window brings much needed light into the interior.

Every square inch of space is utilized; from the appliance garage to open shelving for cookbooks and mail to drywall returns that allow the upper cabinets to abut the window – no detail is spared. The entire composition is trimmed with an asymmetrical 4” crown and side panels that add dynamic architectural detailing to the compact design.

The clients wished for a unique, daring, but highly functional space - the end result delivers a high octane design that makes great use of all available square footage without restricting movement or style - bringing this tired old kitchen boldly into the 21st century.

PHOTO GALLERY (After)

aIMG_7533.jpgaIMG_7543.jpgaIMG_74962.jpgaIMG_7535.jpgaIMG_7528.jpgaIMG_7496.jpgaIMG_7484.jpg

(note click on an image to view larger images)

PHOTO GALLERY (Before)

IMGP5820.jpgIMGP5817.jpgIMGP5821.jpg

GOHBA AWARDS 2008 - Custom Kitchen over 200 Sq.Ft

Our clients, both avid cooks, wished for a classic “triangle” kitchen for ease of use and efficiency when preparing meals. They also wished for a space that was well suited for entertaining, and had a simple and modern aesthetic. awards_kitchenoverThe resulting kitchen stands out with its custom glass backsplash lit by LED strip lighting that shifts between various colours throughout the day and night. Maple flat panel doors, trimmed with a 4” cherry border emphasize the strong horizontal and vertical geometry of the design.

The kitchen contains two built-in refrigerators with freezer drawers, a custom cookbook area with steel roll top covering, and a sink large enough to accommodate a baking tray. Glass artist Detlef Gotzens was called in to design a tempered recycled glass backsplash, and an island “bridge” of the same material. To complete the look, oiled 2” thick soapstone is used as countertop material, contrasting with the liquid quality of the glass and the warm glow of the wood.

The kitchen is separated functionally from the rest of the home by a custom rectangular wood clad structure that contains storage and an appliance garage on the side facing into the kitchen and a powder room on the side facing the hall. This feature unit gives the kitchen a strong architectural component and helps to further enhance the sharp geometry of the design.

The maple and cherry millwork is continued beyond the kitchen and throughout the entire ground floor, seamlessly integrating this stunning gem of a kitchen into this light filled contemporary home.

PHOTO GALLERY

gilchrist-kit-alt-view.jpggilchrist-hallway.jpggilchrist-view8F75.jpggilchrist-powder.jpggilchrist-detail-switch.jpgcoulour-4.jpgcolour-2.jpggilchrist-kitchen-built-in.jpgcolour-3.jpg

(note click on any of the images above for larger detail)

The interior designer creates inner space that is functional while expressing the unique personality of an individual or corporation. The architecture of our interiors focus on sculptural quality as opposed to cosmetic decoration. A brilliant fusion of modern lines and classic elements… a unique space. Since 1992, Southam Design has been creating award winning interior spaces and residential architecture for clients coast to coast, with a client list that extends from Vancouver, British Columbia to Montreal, Quebec. Our interiors express, with sensitivity and strength, that modernity is best glimpsed through dramatic understatement - A fusion of modern lines and classic elements. 

-       Since 1992, Southam Design has been creating award winning interior spaces and residential architecture for clients coast to coast, with a client list that extends from Vancuver, British Columbia to Montreal, Quebec

Drop us a line

Southam News

29
Sep
Studio S Interiors

Studio S Interiors has joined the Southam Design Family, together at last!

22
Aug
A Dance Of Spaces